Nanotechnologie

Wat is Nanotechnologie?

Nanotechnologie is de techniek van de toekomst. Door het aanbrengen van een zeer kleine hoeveelheid nanomateriaal is het mogelijk om de eigenschappen van een vast voorwerp te veranderen. Zo kan bijvoorbeeld aardewerk onbreekbaar en verf krasbestendig worden gemaakt.

De term "nanotechnologie" werd in 1974 door Norio Taniguchi van de Tokyo Science University gedefinieerd als: "Nanotechnologie bestaat vooral uit het bewerken, scheiden, vastleggen en vervormen van materialen door een atoom of molecuul te manipuleren"

RSS NanoCoatings BV heeft zich gespecialiseerd in coatingsystemen op basis van Sio2 Nanotechnologie. Deze Sio2 coatings hebben een zeer sterk vuilwerend (Oleofoob) en waterafstotend (hydrofoob) vermogen, waardoor behandelde oppervlakten schoner blijven en eenvoudiger te reinigen zullen zijn.

Het effect van nanotechnologie op een behandeld oppervlak wordt ook wel het lotuseffect genoemd. Het lotuseffect is het verschijnsel dat optreedt als water of vuil op het blad van een lotusplant terecht komt en het niet blijft plakken. Het parelt als het ware van het blad af. Deze zelfreinigende eigenschap is te danken aan hele kleine bultjes op het blad. Materiaaldeskundigen proberen dit zelfreinigende effect na te bootsen door het ontwikkelen van geavanceerde materialen.

Door toevoeging van Silicium (Sio2) aan de coatings zijn oppervlakten die met deze coatingsystemen behandeld zijn beter bestand tegen corrosie, erosie en chemische middelen. De extreem UV bestendigheid van deze coatings maakt een zeer lange levensduur mogelijk.

Door de gerichte opbouw van materialen op het niveau van moleculen ontstaan er ondenkbaar veel nieuwe mogelijkheden, op alle gebieden. Bijna elke technisch en industrieel toepassingsgebied wordt al beïnvloed door nanotechnologie, zoals:

Industriële productie

Elektronica en informatietechnologie

Geneesmiddelen en farmacie

Militaire technologie

Agro-technologie

Energiesector en milieutechnologie

Automobielindustrie

              

Waterdruppels op een lotusblad    Computer gegenereerde afbeelding van het lotuseffect